Doorgaan naar hoofdcontent

Maatschappelijk ziek, zieke maatschappij of toch niet?

Dinsdag, 8 maart 2016

Lieve ik,

Waar draait het tegenwoordig allemaal om? Ik bedoel, het is de bedoeling dat iedereen binnen de huidige maatschappij past. Netjes aan het werk, huisje, boompje, beestje. Doe je dat niet, pas je niet of lukt dat niet, dan ben je ziek, raar of niet normaal.

Tijd voor jezelf bestaat niet meer en zelfs het ‘ziek’ zijn kan niet naar eigen inzicht. Sterker nog, plak overal maar een plakker op, passend of niet, en er is een reden om even overal afstand van te mogen doen, (niet altijd passende) hulp te krijgen en ziek te zijn. Alleen niet te lang, want dat is niet goed voor je. Dan pas je straks misschien niet meer in de maatschappij waarin je, je bevindt.

Ondertussen zijn er steeds meer mensen die ziek worden*. Steeds meer mensen die niet ‘goed genoeg’ zijn voor de maatschappij. Steeds meer mensen die onder doen aan het ‘normaal beeld’.

Wat is eigenlijk normaal? Want als er zo veel mensen ‘ziek’ worden in deze maatschappij, is deze maatschappij dan wel normaal? Is de manier waarop wij, als mensen, geacht worden om te leven wel goed voor ons? Of maakt deze maatschappij ons misschien ziek?

En, als we dan even kijken naar deze tijd. Ligt het dan wel aan de maatschappij? Of is nu het tijdperk aangekomen waarin wij voor onszelf leren te zorgen? In plaats van voor alles en iedereen. Het tijdperk, waarin wij leren onafhankelijk te zijn, te luisteren naar onszelf en te leven naar ons hart? Moet dan juist nu iedereen eerst zo diep vallen, door op te gaan in de eisen van de maatschappij, om daarna zichzelf terug te vinden tijdens het opstaan? Is het dan nu de bedoeling, dat iedereen een eigen vorm geeft aan deze maatschappij? Een eigen leefstijl ontwikkelt, die past binnen de maatschappij. Wordt dan nu misschien iedereen gelukkiger, puurder, meer zichzelf en liefdevoller? En is er soms een kans dat de wereld, met deze maatschappij, een betere plek wordt?

Liefs, Deborah


*Te zien aan de stijgende hoeveelheid ziektekosten per jaar bekend bij het CBS. 

Reacties

Blogauteurs

Mijn foto
Deborah
Wat leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Ik schrijf met veel plezier over de dingen die ik meemaak. Vergeet je niet mijn facebookpagina te liken?

Meest gelezen

Emoties, het zijn gewoon lastpakken! Of toch niet?